Het meridiaanstelsel (2024)

Het meridiaanstelsel (1)

De Chinese geneeskunde gelooft dat er een distributienetwerk is voor de fundamentele stoffen van Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen door het hele lichaam. Dit distributienetwerk, het meridiaanstelsel genaamd, ziet eruit als een gigantisch web dat verschillende delen van ons lichaam met elkaar verbindt. De paden vormen een uitgebreide maar complexe lichaamskaart die vitale energie levert aan elk deel van het lichaam. Filosofisch legt het meridiaanstelsel uit hoe we leven en waarom we ziek worden.

De Chinese betekenis van het woord meridiaan

“Jing luo”, de Chinese term voor meridiaan, heeft twee interessante concepten die de structurele basiscomponenten van het meridiaanstelsel vormen. Deze concepten dateren van enkele duizenden jaren en worden weerspiegeld in de oude Chinese medische tekst, Huang Di Nei Jing (The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine). Die zegt: Jing-meridianen fungeren als het interieur. Degenen die zich horizontaal vertakken zijn luo-meridianen. Jing betekent passeren of pad en verwijst naar de verticale kanalen. Luo betekent netwerk en verwijst naar de netwerken die vertakken van de verticale kanalen (Jing). Zowel Jing als Luo betekenen verbinding of verbinding, en ze zijn nauw met elkaar verbonden om kanalen te vormen.

Meridianen zijn geen bloedvaten

Hoewel meridianen werken als een kanaalsysteem dat Qi en bloed vervoert en verdeelt, zijn het geen bloedvaten en hebben ze geen anatomische kanaalstructuur. In de loop der jaren zijn er veel meridiaanonderzoeksprojecten uitgevoerd om verschillende hypothesen over de werking van dit systeem te testen. Fysiologische hypothesen zoals modellen van zenuwreflexen zijn naar voren gebracht, maar onderzoekers hebben nog geen definitief model bedacht dat een volledige anatomische beschrijving van het meridiaanstelsel kan geven.

Ontwikkeling van de meridiaantheorie

Volgens de oude literatuur van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), is verondersteld dat de meridiaantheorie op de volgende manieren is ontwikkeld:

1. Observatie van een “naald”-gevoel dat elders in het lichaam wordt geprojecteerd

Wanneer bepaalde specifieke punten op de huid werden doorboord met fijne naalden, zouden gevoelens zoals pijn, gevoelloosheid, zwaarte en zwelling optreden – een reactie die bekend staat als het “naaldgevoel”. Het bleek dat men deze ‘naald’-gevoelens altijd voelden op een bepaald huidgebied, in een bepaalde richting en pad. Oude Chinese geneeskundefilosofen werkten de patronen uit van de naaldpunten (acupunctuurpunten) in het lichaam, die later de basis vormden van de meridiaantheorie.

2. Observatie van de effecten van acupunctuurpunten

In de oudheid experimenteerden en stimuleerden Chinezen verschillende acupunctuurpunten om symptomatische verlichting te krijgen van een bepaalde aandoening. Terwijl ze deze acupunctuurproeven oefenden, ontdekten ze dat punten met vergelijkbare effecten altijd in een georganiseerd patroon werden verdeeld. Na classificatie en analyse maakte men een meridiaankaart.

3. Correlatie van bepaalde ziekten met acupunctuurpunten

Uit dagelijkse ervaringen herkenden Chinezen geleidelijk wanneer een bepaalde ziekte of orgaanaandoening optrad, ze zouden pijn voelen in een bepaald deel van hun huid, wat vaak gepaard ging met uitslag of huidskleurveranderingen. Deze correlaties werden geanalyseerd volgens de oude filosofieën zoals de yin-yang en de vijf elementen theorieën en verder ontwikkeld tot een geïntegreerd wetenschappelijk en artistiek model voor het behouden van gezondheid in TCM.

Meridianen zijn een verzameling acupunctuurpunten

Door verschillende delen van ons lichaam met elkaar te verbinden en te verenigen, leveren meridianen de transportdienst voor de fundamentele stoffen van Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen. De stroom van qi in het meridiaansysteem concentreert of “injecteert” in bepaalde delen van het huidoppervlak. Deze gebieden zijn zeer kleine punten, ook wel bekend als “acupunctuurpunten”. Hoewel acupunctuurpunten extern en oppervlakkig zijn gelokaliseerd, kunnen ze de interne functies van ons lichaam beïnvloeden. Er zijn 365 acupunctuurpunten en elk punt behoort tot een bepaald meridiaankanaal dat verbinding maakt met specifieke organen.

Classificatie van meridianen

Het meridiaanstelsel heeft 12 hoofdmeridianen die overeenkomen met de yin- en yang-organen en het hartzakje. (Yin-organen zijn meestal die zonder een lege holte, en omvatten de lever, het hart, de milt, de longen en de nieren. Yang-organen zijn organen met een lege holte, zoals de galblaas, dunne darm, maag, dikke darm en blaas. In TCM, yin- en yang-organen zijn fysiologische functionele eenheden die een veel bredere betekenis hebben dan het gewone westerse denken.) Meridianen die verbonden zijn met yin-organen staan bekend als yin-meridianen; als ze zijn gekoppeld aan yang-organen, staan ​​ze bekend als yang-meridianen. Naast de 12 hoofdmeridianen zijn er acht extra meridianen en kleinere netwerkachtige luo-meridianen. Van de acht extra meridianen worden het regerende vat en het conceptievat als de belangrijkste kanalen beschouwd. Omdat ze acupunctuurpunten bevatten die onafhankelijk zijn van de twaalf hoofdmeridianen.

Wilt u meer weten over het meridiaanstelsel? Uw Chinees Geneeskundige vanAcupunctuur& Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u namelijk gericht adviseren in uw situatie. Neem gerustcontactmet ons op.

Het meridiaanstelsel (2024)
Top Articles
Chérie FM Frenchy de Compilation Chérie FM Frenchy | CD | état bon • EUR 18,83
The 32 most iconic cars in movies
Evil Dead Movies In Order & Timeline
Riverrun Rv Park Middletown Photos
Forozdz
Using GPT for translation: How to get the best outcomes
Shs Games 1V1 Lol
Craigslist Portales
Linkvertise Bypass 2023
2022 Apple Trade P36
Mid90S Common Sense Media
A Guide to Common New England Home Styles
ocala cars & trucks - by owner - craigslist
Fairy Liquid Near Me
Bowie Tx Craigslist
How To Cut Eelgrass Grounded
Gdlauncher Downloading Game Files Loop
Dtab Customs
St Maries Idaho Craigslist
Lehmann's Power Equipment
Daylight Matt And Kim Lyrics
Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction
LCS Saturday: Both Phillies and Astros one game from World Series
PCM.daily - Discussion Forum: Classique du Grand Duché
Johnnie Walker Double Black Costco
Gotcha Rva 2022
The 15 Best Sites to Watch Movies for Free (Legally!)
Bleacher Report Philadelphia Flyers
Gillette Craigslist
Mjc Financial Aid Phone Number
134 Paige St. Owego Ny
Fairwinds Shred Fest 2023
Http://N14.Ultipro.com
Golden Tickets
Murphy Funeral Home & Florist Inc. Obituaries
Weekly Math Review Q4 3
Craigslist Neworleans
Bimar Produkte Test & Vergleich 09/2024 » GUT bis SEHR GUT
Babylon 2022 Showtimes Near Cinemark Downey And Xd
Jewish Federation Of Greater Rochester
One Main Branch Locator
Pay Entergy Bill
Weather Underground Corvallis
Ursula Creed Datasheet
Mbfs Com Login
Funkin' on the Heights
Waco.craigslist
bot .com Project by super soph
Mcoc Black Panther
Wera13X
Turning Obsidian into My Perfect Writing App – The Sweet Setup
Inloggen bij AH Sam - E-Overheid
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6299

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.